שוגר דדי ושוגר בייבי: הקשר בין עושר, מגדר וסטיגמות חברתיות בעידן המודרני

שוגר דדי ושוגר בייבי: הקשר בין עושר, מגדר וסטיגמות חברתיות בעידן המודרני

       71 צפיות
מהו קשר שוגר דדי ושוגר בייבי ומה הוא משדר לחברה? בעולם שבו האידיאלים החברתיים משתנים במהירות והגדרות המגדר והזוגיות נמצאות כל הזמן תחת חקירה מחדש, קשרי שוגר דדי ושוגר בייבי צוברים פופולריות רבה. הם מציעים מודל חדש של זוגיות – כזה שבו שוויון הוא לא בהכרח ערך מרכזי, והפוקוס הוא על תמורה הדדית המתוחמת באופן ברור: תמורה חומרית בתמורה לכבוד, תמיכה רגשית או חברה אינטימית. עם זאת, כל צד בקשר הזה, שובר לא רק את גבולות ההגדרה של הזוגיות המסורתית, אלא גם את גבולות המגדר, הכוח החברתי, והסטיגמות החברתיות שקשורות למעמד ולגיל. הפופולריות של קשרים אלה עוררה לא מעט שאלות לגבי איך החברה רואה את הדינמיקה המגדרית והחברתית של קשרים כאלה, ואילו השפעות יש לקשרים אלו על הדרך שבה אנו תופסים את העושר, את המעמד החברתי, ואת המגדר בעידן המודרני.

המאפיינים החברתיים של קשרי שוגר דדי ושוגר בייבי: כסף, יוקרה ומעמד חברתי

 

הבסיס לקשרים מסוג שוגר דדי ושוגר בייבי הוא לאו דווקא אהבה כמו שמכירים במערכת זוגית "רגילה". במקום זאת, מדובר בקשר שנבנה על כסף, יוקרה ומעמד חברתי. עבור שוגר דדי, מדובר בהזדמנות להרגיש כוח ושליטה במערכת היחסים. כסף לא רק מעניק לו את האפשרות לספק מתנות או חוויות לחברתו, אלא גם את תחושת המעמד – תחושת נחשקות בתוך דינמיקה שבה הוא מעניק ומספק.

 

בשביל שוגר בייבי, הקשר הזה הוא לא רק הזדמנות להתפנק במתנות ובחוויות מפנקות, אלא גם הזדמנות להרגיש שייכת למעמד חברתי שמפניו היא מתרקמת סביב האידיאלים של יוקרה. היא לא בהכרח מחפשת את האהבה – היא מחפשת את הביטחון הכלכלי, את תחושת ההערכה ואת האפשרות לחיות חיים שיש בהם את כל מה שהעושר יכול להציע.

 

כך, קשרים כאלה אינם עוסקים רק ברגש ובאהבה, אלא ביכולת לשדר עושר, סטטוס חברתי ושליטה. במובנים רבים, מדובר בחלופה מודרנית למוסדות זוגיים שמבוססים על ערכים מסורתיים של שוויון ועבודת צוות זוגי.

 

ההשפעה על המגדר: שובר את התפיסות המסורתיות

 

בעולם שבו הגבר היה תמיד הדמות המובילה במערכות יחסים, קשרי שוגר דדי ושוגר בייבי מציעים תפיסה מגדרית חדשנית שמאתגרת את המבנה המסורתי. בקשרים אלו, הגברים – שהם בדרך כלל מבוגרים יותר ומצויים במעמד כלכלי גבוה יותר – לא רק שהם נותנים חומרית, אלא הם גם מספקים תמיכה רגשית שיכולה להפוך אותם לדמות דומיננטית או מורי דרך בחיי השוגר בייבי.

 

עם זאת, לא מדובר בהכרח בתפקידים מסורתיים של גבר מגן או דמות אב, אלא יותר בתפקיד של ספקן – שמספק תחושות של כוח והערכה לצד השני. הצורך הזה של השוגר בייבי להרגיש מוערכת, במיוחד במערכת יחסים לא בהכרח רגילה, מציב את השאלות: האם נשים יכולות להרגיש עוצמה וביטחון בקשר כזה? האם הן רואות בעצמן דמות אקטיבית ומובילה, או שמא הן רואות את עצמן כ"תלוי" בכסף וביכולת של הגברים לספק?

 

באופן כללי, קשרים מסוג זה משפיעים לא רק על האופן שבו נשים נתפשות בחברה, אלא גם על הדרך שבה תפקידם של הגברים נתפס – לא בתור "הספקים" המסורתיים, אלא כמי שמעוניינים לשלוט ולהוביל את הדינמיקה הזוגית ממקום של כוח. במקרה של שוגר דדי, יש משהו שמאתגר את האידיאלים המגדריים שאנחנו רגילים אליהם – ושואל אם כוח ושליטה במערכת יחסים יכולים להתקיים לצד הערכה הדדית.

 

הסטיגמות החברתיות: קונפליקט בין אידיאלים מוסריים לבין מציאות חיינו

 

כמובן, קשרי שוגר דדי ושוגר בייבי אינם נטולי סטיגמות חברתיות. עבור רבים, הקשרים הללו נתפסים כ"חומריים" מדי, או ככאלה שמנוגדים למוסדות הזוגיים המסורתיים. יש המרגישים כי מערכת כזו לא יכולה להיות אמיתית או טהורה – היא בעיקר "עסקה" כלכלית ולא באמת זוגיות שבה שני הצדדים מתחלקים באהבה הדדית.

 

סטיגמה נוספת שמתרקמת סביב קשרים אלה נוגעת לדימוי של האישה הצעירה, שמסכימה להיכנס לקשר כזה מתוך מניעים חומריים בלבד, כ"סוג של אובייקט". התפיסה הזו טומנת בחובה את האמונה שבחברות מסוימות נשים נדרשות להימנע מלהיות תלויות כלכלית, ואם הן בוחרות להיות "תלויה" בגברים בעלי עושר, הן נתפסות כפחות אוטונומיות או עצמאיות. גם אם הנשים בוחרות בקשר הזה מתוך בחירה חופשית, יש המסתכלים עליהם בעין עקומה.

 

מצד שני, יש את אלו הרואים בקשרים הללו דרך לשחרר את נשים ממגבלות הכסף והזוגיות המסורתית, והם רואים בהם שינוי אמיץ במבני הזוגיות ובצורות של קיום זוגי מודרני.

 

ההיבט הדורי: פערים בין דורות והתחום הכלכלי

 

נראה שעניין הגיל משחק גם הוא תפקיד חשוב בדינמיקה של קשרי שוגר דדי ושוגר בייבי. בעוד שגברים המבוגרים נוטים לראות את הקשר כדרך לממש את תחושת הכוח והיכולת שלהם לשלוט, נשים צעירות רואות בקשרים הללו הזדמנות למנף את הכלכלה למען עתיד טוב יותר.

 

הפער בין הדורות שואף להצביע על תחום כלכלי ומעמדי שבו הצעירים "לוקחים" את העושר, או לפחות את התמורה החומרית מהדור הקודם – דבר שמעצים את הקשר בין הצעירים למבוגרים ממקום שבו שניהם יוצאים נשכרים. נשים צעירות שמחפשות את התמורה שיכולה לעזור להן להתמודד עם אתגרי החיים, מוצאות בקשרים כאלה לא רק תמורה חומרית אלא גם את הדרך להתמודד עם פערים כלכליים ודימויים חברתיים.

 

סיכום: קשרים בעידן שבו המוסדות הזוגיים משתנים

 

בסופו של דבר, קשרי שוגר דדי ושוגר בייבי מבטאים לא רק שינוי במבנה הזוגי, אלא גם את השינויים החברתיים והתרבותיים שחלים בעידן המודרני. זהו שינוי שמערער את הדינמיקות המגדריות הישנות, את הציפיות ממערכות יחסים, ואת ההבנה שלנו לגבי קשרים אינטימיים. קשרים אלה לא בהכרח שואפים לבטל את האהבה או המוסדות הזוגיים – אלא להציע גרסה חדשה להם, גרסה שבה הצרכים הכלכליים, המעמד החברתי ותחושת הערך העצמי הם חלק בלתי נפרד מהדינמיקה הזוגית.

 

הסטיגמות על הקשרים הללו יכולות להשתנות, ויש מקום לחשוב מחדש על איך אנחנו רואים את המוסדות החברתיים וההגדרות שלנו כלפי כסף, אהבה וזוגיות בעידן שבו כל קשר עשוי להתקיים בתנאים שונים מבעבר.

 

הפוסט הזה מתמקד בזווית תרבותית-חברתית של קשרי שוגר דדי ושוגר בייבי, תוך עיון בהשפעתם על המגדר, הסטיגמות החברתיות ותחום הכלכלה.