מה מניע את הבחירה? הקשר החברתי והשפעתו
תרבות הצריכה והחיפוש אחר סיפוק מיידי
חלק מהאטרקציה של הקשרים בין שוגר דדי לשוגר בייבי טמון בתרבות הצריכה של ימינו. בעידן שבו אנשים חיים באורח חיים מיידי, מעגלי הצרכים הופכים יותר ויותר לנגישים – לא רק ברמת הצרכים הפיזיים והחומריים, אלא גם ברמת הצרכים הרגשיים והחברתיים. הדינמיקה של קשרים המושתתים על תמורה חומרית ורגשית משקפת את האופי של החברה שלנו כיום.
בתרבות שבה כל חוויות החיים נמדדות בכסף, סטטוס חברתי, או חוויות אקסקלוסיביות, יש אנשים שמחפשים את תחושת הערך דרך שדרוג סטטוס או על ידי חוויות מפנקות. עבור שוגר בייבי, הקשר עם שוגר דדי עשוי להציע לא רק תמורה כלכלית, אלא גם תחושת שייכות, כמו גם הזדמנות להתנסות בחיים של יוקרה ושפע. מצד שני, שוגר דדי עשוי למצוא את סיפוקו דרך המעמד, תחושת הגאווה על כך שהוא יכול להעניק ולטפח.
האם הקשר הזה באמת "שונה"?
למרות שמדובר בקשר המבוסס פעמים רבות על תמורה חומרית, ישנם היבטים נוספים בקשרים כאלה שעשויים להיות בעלי ערך עמוק יותר. הרי, לא כל קשר בין שוגר דדי לשוגר בייבי מסתכם בתמורה כספית – ישנם גם מרכיבים רגשיים שיכולים להתפתח וליצור דינמיקות חברתיות מורכבות.
חלק מהחידוש שמביא איתו הקשר הזה הוא המורכבות של הציפיות: כל צד מחפש משהו שונה – שוגר דדי עשוי לחפש את תחושת האפקטיביות וההשפעה על מישהו אחר, בעוד ששוגר בייבי עשוי למצוא בקשר עזרה עצמית או הגשמה של צורך אישי. הדיון הזה מציף שאלות על תרבות הצריכה, הציפיות החברתיות והמוסר. האם מדובר בקשר אמיתי אם יש בו מרכיב של תמורה כלכלית? האם זה משנה את מהות הקשר?
הצדדים האנושיים: חוויות אישיות ותפיסת עולם
ההיבט הפסיכולוגי – מה כל צד מחפש באמת?
אם נביט במבט עמוק יותר על הצרכים הפסיכולוגיים של כל צד, נגלה שכמו כל קשר אחר, גם בקשרים של שוגר דדי ושוגר בייבי יש מקום לרגשות. עבור שוגר בייבי, הקשר יכול להציע לא רק נוחות כלכלית, אלא גם חוויות שמביאות עימן הערכה עצמית גבוהה יותר ותחושת ביטחון. לעיתים, האנשים הללו נמצאים במצב שבו הם מרגישים תחושת חסר שדורש מילוי – בין אם מדובר בהבנה רגשית, תמיכה, או אהבה.
לעומת זאת, שוגר דדי מחפש משהו אחר: תחושת שליטה או היכולת להשפיע ולהיות "הנותן". זהו לעיתים הצורך להיות מוערך ומרגיש אטרקטיבי בעיני מישהו צעיר, או לא פעם, צורך להרגיש שהוא יכול להעניק ולטפח מישהו אחר בצורה שתתן לו תחושת כבוד.
המניעים הללו הם לא תמיד חדים וברורים – הם משתנים בין זוגות ומבוססים על הנחות יסוד שונות אודות עצמי ומקום בעולם. רבים יראו בקשרים הללו "חוזה" שבו כל צד מבצע תפקיד או מקבל תמורה, בעוד אחרים יראו בהם קשרים אנושיים עם דינמיקה מאוד מורכבת ורגשית.
תחושת הערך העצמי וההשפעה על הדימוי העצמי
ההשפעה של מערכת יחסים כזו על הדימוי העצמי של כל צד יכולה להיות רבה. עבור שוגר בייבי, התמורה עשויה להרגיש כמו תגמול עבור השקעה רגשית או זמנית – פיצוי עבור זמן, תשומת לב, חיבה. לעיתים תחושת ההשפעה שמגיעה עם המתנות והחוויות היוקרתיות עשויה לספק תחושת ערך עצמי גבוהה יותר.
לעומת זאת, שוגר דדי עשוי למצוא את תחושת הערך העצמי שלו דרך התמורה החומרית והיכולת להעניק. יחד עם זאת, הוא עשוי להיתקל גם בשאלות של "האם הקשר הזה אמיתי?" או "האם באמת יש לי מקום בלב של בן אדם אחר אם אני משלם עליו?". השפעת הקשר על הדימוי העצמי יכולה להיות חדה, במיוחד אם הדינמיקה לא ברורה או לא הגיונית בעיני אחד הצדדים.
ההיבט החברתי – איך החברה רואה את הקשר?
החברה והסטיגמה: איך אנו תופסים את הקשרים הללו?
ישנם אנשים הרואים בקשר כזה סוג של ניצול או אפילו "חפצה" של אדם, משום שמרבית הקשרים הללו, על פניו, מבוססים על תמורה חומרית. השאלה האם יש מקום למוסר בקשרים הללו נותרת פתוחה. כאשר כל צד נותן מה שהוא רוצה וצריך, והקשר מבוסס על התמקדות באינטרסים אישיים של כל צד, נשאלת השאלה האם מדובר במערכת יחסים בריאה.
החברה לא תמיד מקבלת בברכה את התופעה הזו, ולעיתים יש גינוי כלפי קשרים אלו, בשל תפיסות שגורסות שאם לא מדובר בקשר זוגי "טהור", אז יש משהו לא מוסרי במעורבות כלכלית במערכת רגשית.
למרות זאת, יש המתייחסים לכך כאל מערכת יחסים שקולה, שבה כל צד מקבל את התמורה שהוא מחפש. בהנחה שהתנאים מובנים וברורים לשני הצדדים, ייתכן מאוד שזו דרך מוצלחת לנהל קשרים – כל צד על פי הצרכים האישיים שלו, מתוך הבנה שהמניעים הם לגיטימיים ונתפסים כחלק מהמציאות של העולם המודרני.
סיכום
הקשרים בין שוגר דדי לשוגר בייבי יכולים להיראות פשוטים לכאורה, אך הם טומנים בחובם עומק משמעותי של רגשות, צרכים פסיכולוגיים וצרכים חברתיים. הקשר הזה לא תמיד מתמצה רק בתמורה כספית, ויש בו הרבה יותר מזה – תחושת שייכות, הערכה עצמית, חיפוש אחרי סיפוק אישי. המערכת החברתית משתנה, והקשרים בין בני אדם משתנים יחד איתה.
לסיכום, שוגר דדי ושוגר בייבי יכולים להצליח בקשריהם אם הם מבינים את הציפיות ההדדיות ומסכימים להתנהל תוך שמירה על כנות והבנה, ואם הם מוצאים את האיזון בין הצרכים החומריים והרגשיים של כל אחד מהצדדים. בעולם של היום, קשרים כאלה יכולים להציע תחושת גשמה עצמית ותחושת ערך אישי, אך הם לא חסרי אתגרים מוסריים ורגשיים.